Powered by Smartsupp

Fa helyett ezzel burkold a padlót!

Mi az: pont olyan, mintha igazi fa lenne, de nem az, viszont tartósabb, egyszerűbb lerakni, és még csak el sem ázik? Eláruljuk: a vinyl padló. A legfontosabb, hogy ezekkel a fürdőszobába vagy a konyhába is csempészhetünk fahatású padlóburkolatot, ami különlegesen egyedi és természetes hatást kelthet. Íme a legfontosabb tudnivalók róla!

A hagyományos szalagparketták már kimentek a divatból, a hajópadló és a laminált padló viszont még mindig hódít – bár egy viszonylag új anyag egyre inkább háttérbe szorítja őket. Ez pedig a vinyl padlóburkoló, amely számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyekkel a hagyományos, faalapú termékek nem versenyezhetnek.

De mi is az a vinyl padlóburkolat?

Nem linóleum, bár első ránézésre nagyon úgy néz ki. A linóleumokhoz képest sokkal magasabb esztétikai értéket képvisel. Ahogyan a laminált padlók, úgy a vinyl padlók is szinte megtévesztésig hasonlítanak a természetes fából készült burkolatokra. Ráadásul a vinyl padló kialakításából adódóan sokkal merevebb és stabilabb elhelyezést tesz lehetővé, mint a tekercsben kapható linóleum. Sokkal inkább 3D-s anyag, jobb tapintású, és sokkal jobb a kopásállósága. Ránézésre és tapintásra is nagyon hasonlít az igazi fára, de mivel PVC-alapú, ezért teljes mértékben vízálló. És nem mellesleg sokkal könnyebb is lerakni, mint az igazi fából készült padlókat.

TIPP: A vinyl padló sokkal modernebb anyag, mint a hagyományos linóleum, de arra ezért ennél is figyelnünk kell, hogy ne sértsük meg karcolással, súrolással és dörzsöléssel!

Hol használjuk?

A vinyl padlók bármelyik helyiség esetén nagyszerű szolgálatot tehetnek, legyen szó a nappaliról vagy akár a fürdőszobáról. Rendkívül strapabírók, csupán a kopásállóság mértékére kell figyelnünk. Ha a terhelésnek megfelelő burkolatot választjuk, akár évtizedeken keresztül szolgálhatják az igényeinket. Nem túlzás azt állítani, hogy a vinyl padló tulajdonképpen bármelyik helyiség esetén használható, csupán arra kell figyelmet fordítanunk, hogy a kiszemelt padló kopásállósága megfeleljen a helyiség igénybevételének. A természetes fából készült padlók, illetve a nagyrészt faőrleményből készült laminált padlók víz hatására megdagadhatnak és felpúposodhatnak, vinyl padló esetén azonban nem kell ettől tartani, ezért vizesblokkok esetében is nagyszerűen használhatók, akár a fürdőszobában is. A vinyl padlónak köszönhetően tehát a fürdőszobában is melegburkolatot alkalmazhatunk.

Így mutat a vinyl a fürdőszobában:

vinyl a fürdőszobába
vinyl a fürdőszobába

Így kell kezelni

A vinyl padló nem kíván különösebb ápolást, csupán a tisztításáról kell időnként gondoskodnunk. Használhatunk közönséges tisztítószereket, egyedül a szemcsés súrolók használatát kell elkerülni. Az állapotmegóvásra érdemes némi figyelmet fordítanunk. A görgős székeket és a különböző bútorainkat lássuk el védőkupakkal vagy filcszövettel. Azonban a vinyl padlók esetében már nem kell attól tartanunk, hogy a kiömlő forró víz kárt tesz bennük. Ha megóvjuk a kisebb-nagyobb fizikai sérülésektől, a vinyl padló sok éven keresztül újszerű állapottal hálálja meg a figyelmünket és a gondoskodásunkat. Ha pedig évek múltán úgy érezzük, hogy a vinyl padló megkopott, és megújításra van szükség, csupán egy erre szakosodott mesterembert kell hívnunk, aki poliuretán bevonatot hord fel a padlózatra.

És ilyen a vinyl padló a konyhában:

vinyl a konyhába
vinyl a konyhába

Ha még további tudnivalókat is szeretnél a vinyl padlókról, olvasd el EZT a cikkünket is!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink