Powered by Smartsupp

Hőszigetelés = azonnal megtérülő befektetés

PÉNZTÁRCÁJA MELLETT A KÖRNYEZETET IS KÍMÉLI Magyarországon a lakásállomány korszerűsítése hordozza a legnagyobb energia-megtakarítási potenciált. A lakóépületek felelősek a teljes végső energiafelhasználás mintegy 34-35%-áért, miközben kétharmaduk energiahatékonysági szempontból korszerűtlen.

Magyarországon a lakásállomány korszerűsítése hordozza a legnagyobb energia-megtakarítási potenciált. A lakóépületek felelősek a teljes végső energiafelhasználás mintegy 34-35%-áért, miközben kétharmaduk energiahatékonysági szempontból korszerűtlen.

Ha egy, a hetvenes-nyolcvanas években épített átlagos „Kádár-kockát” veszünk alapul, a gyenge hőszigetelésnek köszönhetően az épület belső falainak hőmérséklete télen 12-13 fok is lehet. Az emberi test sugárzásos hővesztesége viszont fokozott lesz a nagy kiterjedésű hideg felületek felé, így a lakók hőérzete még megfelelő fűtés mellett is rosszabb lesz ebben a környezetben. Ha a Kádár-kocka tulajdonosai úgy döntenének, hogy a hőszigetelést fejlesztik, akkor nemcsak az épület hővesztesége lenne kisebb, hanem a benne lakóké is! Ezáltal akár a korábbinál 5-6 fokkal alacsonyabb hőmérsékletre is elég lenne felfűteni a lakást a megfelelő komfortérzethez.
Egy ilyen átlagos ház hőszigetelése esetén, a 16 cm vastag EPS szigetelőlapokkal való korszerűsítéssel a fűtési költségek legkevesebb 40, de akár 80%-kal is csökkenhetnek, ami egy fűtési szezonra kivetítve több százezer Ft megtakarítást is jelenthet. A ház értéke a hőszigetelés fejlesztésével azonnal 15%-kal nő, ennyivel magasabb ára lesz az ingatlanpiacon egy kedvező energetikai besorolású épületnek.
A fejlesztéssel az életminőség is érzékelhetően javul, hiszen az épületben élőknek nem kell a saját lakásukban nyáron megfőni, télen dideregni.

Befektetés a jövőbe

A megfelelően választott hőszigetelés globális befektetés is egyben. A svájci Büro für Umweltchemie több szempontú (többek között a termék élethosszát, az adott gyártási technológiát, a szállítást és az alkalmazást vagy az újrahasznosítást is figyelembe vevő) 2018-as vizsgálata alapján a grafitadalékos polisztirolhab bizonyult a leginkább környezettudatos választásnak. A különböző vastagságban kapható polisztirolhab hőszigetelő tábláknak az alapanyaga ugyan szerves kőolaj, de a végtermékben ez pusztán 2%-ban van jelen, a maradék 98% nem más, mint levegő.

Ha hőszigetelésen gondolkozol, és érdekel, hogy milyen technológiák közül választhatsz, olvasd el EZT a cikkünket is!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink