Powered by Smartsupp

Így lesz könnyebb a födém kialakítása!

Építkezésnél a házak egyik legfontosabb része a födémszerkezet, ezek közül is most az úgynevezett félmonolit, E-gerendás födémszerkezetet vesszük alapul, amely a legáltalánosabban alkalmazott szerkezet családi házaknál. És persze ezúttal is adunk egy tippet, hogyan tehetjük könnyebbé a födémszerkezet kialakítását egy praktikus anyagmegoldással.

Az E és EE jelű gerendák vasbeton anyagú betongerendák, amelyeket az úgynevezett félmonolit födémszerkezetek kialakításánál használnak. Ezekkel hidalják át a koszorú magasságában a falak közötti fesztávot, majd ezekbe kerülnek be a kikönnyített súlyú, üreges belsejű béléstestek. Valamennyi hosszú áthidaló gerenda betonból és a benne elhelyezett feszített vasbetonszálakból áll. Egészen konkrétan egy betonacél rácsszerkezet kerül a gerenda belsejébe, ez biztosítja az elem szükséges merevségét. A hagyományos födémgerenda valahogy így néz ki:

e-gerenda

A gerenda felső részébe több beton kerül (ezért szélesebb is itt), mivel a nyomóerő itt jelentkezik. A gerenda alsó részében viszont ezzel szemben a húzóerő a mérvadó, valamint a kefnik is itt támaszkodnak a gerendára, ebből kifolyólag ide több vasat tesznek.

Hosszúság tekintetében elég széles a paletta, magasságában már kötöttebb a helyzet, ott jellemzően adott opciók közül választhatunk. A gerenda jelölése „E”, mellette pedig egy számot láthatunk. Ez a szám a falköz méretére utal, ezt fontos figyelembe venni, mivel a falköz méretéből és a felfekvési hosszából számolhatjuk ki a szükséges gerenda teljes hosszát.

Tervezéskor fontos odafigyelni a kellemetlenségek megelőzése érdekében, hogy a szabványméretekkel dolgozzunk. A legkisebb méret 2,4 m, a legnagyobb 6,6 m. Ha a tervezésnél elcsúsznak a méretek, akkor egy igazán nehéz feladattal kell szembenézni: ha a falköz mérete két gerendaméret közé esik, akkor a hosszabból kell vágni a szükséges méretet. (Ami nem könnyű feladat, bikakemény kővágó flexkorong és erős készülék kell hozzá!)

A gerendáknak minimális ívük van (az előfeszített acél miatt), ha ilyet látunk, ne kezdjünk reklamálni, ez szándékos, hiszen ez az ív terhelés alatt kisimul.

A kefnik, avagy a béléstestek

Ezek olyan betonelemek, amelyek üregesek, ezek támaszkodnak fel az E gerendákra és töltik ki a közüket. Jelölésük EB, súlyuk nagyjából 20 kilogramm körül van.

Méretük szerint háromféle kefnit szoktak alkalmazni. A legelterjedtebb az EB 60/19-es. Az első szám, vagyis a 60 a tengelytávolságra utal, míg a 19 a kefnik és a gerendák magasságát mutatja. Áruk körülbelül 500-800 Ft körül van.

Mennyibe kerül az E gerenda?

A gerendák árai arányosan drágulnak a méretekkel. Nagyságrendileg a darabára bruttó 10.000 Ft-tól közel 30.000 Ft-ig terjedhet. Befolyásolja az árat az is, ha túl nagy a fesztávolság. Amennyiben a fesztáv közel 5 méter körül alakul, szükséges a gerendák duplázása, így drágábban is fog kijönni a végösszeg.

Van jobb megoldás is: a mesterfödém

Az E gerendák újabb változatai sokkal kisebb súlyuk miatt mind népszerűbbek. Az olyan rendszerek, mint például a Leier Mesterfödém nagy előnye, hogy a beton jelentős része „kimarad” az anyagból, a felső vasháló „pucéran” marad. Ennek köszönhetően nagyjából fele olyan nehezek csupán, mint a hagyományos, telibe betonozott E gerendák. Így néz ki az LMF gerenda:

LMF mesterfödém

A megoldás lényege, hogy az LMF elemek betonozott felülete kerül alulra, ezekre ültetik rá a gerendák közötti béléstesteket, majd ez kapja meg a födém 4-11 centiméter vastag felbetonrétegét.

A rendszer előnyei nyilvánvalóak: ezek az elemek könnyebbek, kézzel is mozgathatók, könnyebben vághatók, nem szükséges hozzájuk felületi zsaluzat kialakítása, egyszerű vonalszerű alátámasztással is beépíthetők - vagyis összességében jóval egyszerűbb velük a munka, mint a „hagyományos” társaikkal. Ugyanakkor némi kötöttséget jelent, hogy ezekhez csak a Leier üzemeiben gyártott EB60/19 jelű béléstestek kerülhetnek.

Az LMF elemek betonozott alsó részének magassága egységesen 4,5 cm, az elemek szélessége 11 illetve 12,5 cm lehet, magasságuk pedig hosszuktól függően 15 vagy 19 cm. Az elemek hossza igen változatos: 20 cm-es lépcsőben 1,20 cm-től 9,20 cm-ig bármekkora rendelhető belőlük.

A szerkezetkész LMF rendszerű födém így néz ki a felbetonréteg kialakítása előtt:

LMF mesterfödém rendszer

Hogyan kell tárolni az LMF gerendákat?

Ha emellett az anyag mellett döntünk, nem árt tudni, hogyan kell tárolnunk őket addig, amíg felhasználjuk. Ezzel kapcsolatban íme néhány hasznos információ a gyártótól:

Az LMF elemek csak kellően szilárd, vízszintes alapfelületen elhelyezve tárolhatók. Nem árt, ha a tárolási hely közel esik az építkezéshez, hogy minél kevesebbet kelljen cipelnünk az elemeket! A gerendákat legalább 5×5 cm-es alátétfákra pakolva kell elhelyezni, ezek között pedig legfeljebb kétméteres távolság legyen! Figyeljünk arra is, hogy egymásra rakva legfeljebb 10 sor LMF gerenda pakolható! Ügyeljünk arra is, hogy a sorok közötti alátétfák hegesztési csomópontokra üljenek, illetve egymás felett egy vonalba essenek.

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink