Powered by Smartsupp

Így tudhatod meg, jók-e a nyílászárók a házon!

Ilyenkor, a hűvös idő közeledtével terelődik rendszerint a figyelem a ház vagy a lakás nyílászáróira. A jól szigetelő ajtók és ablakok fontosabbak, mint gondolnánk, hiszen sokat lehet spórolni velük. De vajon hogyan állapíthatjuk meg, hogy megérett a cserére egyik-másik ablakunk? Íme néhány egyszerű módszer!

Ha már eldöntöttük, hogy belevágunk egy felújításba, fontos felmérni otthonunk állapotát. A tavasz és az ősz közötti időszakban a legideálisabb belekezdeni otthonunk korszerűsítésébe. És persze aligha akad ház, amelyen ne lenne valami kisebb-nagyobb tennivaló, ezért aztán nem árt, ha sorba rendezzük, hogy mikor minek kezdjünk neki. Az ajtó- és ablakcsere tavasszal ugyanolyan hasznos lehet, mint ősszel.

De vajon honnan tudhatod, hogy jók-e a nyílászárók a házon? Az egyik legárulkodóbb jellel télen találkozhatunk: jól látható páralecsapódás képződik az ablakon, mi pedig csak fűtünk, fűtünk, de nem lesz kellemes meleg a házban, ezt pedig pénztárcánk is megérzi a rezsiszámlán… Ebből már szinte biztosan tudhatjuk, hogy nincsenek megfelelő állapotban a nyílászárók. Itt az idő az ablakcserére!

Javaslunk egy egyszerű diagnosztikai módszert: kapd elő a tavalyi és a mostani tél fűtésszámláit, és hasonlítsd össze őket! Mivel a 2020/21-es tél a statisztikák szerint enyhébb volt, mint az előző, de mégis több lett a számla, az annak a biztos jele, hogy öregszenek a nyílászárók.  

Hová lesz a meleg?

Ha ez a jel kevés, akkor egy másik jól érzékelhető jel lehet az is, ha huzatot érzünk az ablakoknál, vagy csak egyszerűen érezni lehet a levegő mozgását a szobában. A háttérben állhat a szigetelő csíkok elhasználtsága, vagy az üveg nem tökéletes hőszigetelő képessége, a lényeg viszont ugyanaz: itt az idő kicserélni a nyílászárókat.

Rosszul záródó ablakok

Utalhat elhasználódásra az is, ha rosszul záródnak az ablakok, hiszen ebben az esetben szintén kívülre fűtünk. Nyáron is megérezhető ennek a böjtje, hiszen olyankor a nyílászáró feladata kint tartani a tikkasztó hőséget, különösen fontos ez, ha nincs otthonunkban klímaberendezés.

műanyag ablak

Számít a külső

Funkciójuk mellett esztétikai szerepük is van az ablakoknak, így hát többféle anyag, méret és szín közül válogathatunk. Anyag tekintetében alapvetően két fő választásunk van: fa vagy műanyag – és esetleg alumínium. Hogy melyik a jobb? Nos, erre egy korábbi cikkben térünk ki, mivel a dolog megér egy alaposabb elemzést. Röviden előre csak annyit: mindkettőnek van előnye és hátránya, óriási különbség nincs köztük, de manapság a műanyag a menőbb, és azok általában jobban is szigetelnek. Márpedig ez nem mellékes szempont, hiszen a legfontosabb az, hogy az új ajtó és ablak jobban szigeteljen, mint a régi, amit lecserélünk. Ezért mindenképpen tájékozódjunk a kiszemelt termék úgynevezett U-értékéről, vagyis a hőáteresztési együtthatójáról. Ez a szám mutatja meg, mennyire jól tartja kint és bent a meleget a választott ablak. Erről is írtunk ebben a cikkben részletesen. Minél kisebb ez a szám, annál jobb az érték – és persze annál drágább is lesz az ár. Összességében azonban ezen nem biztos, hogy érdemes spórolni, mert hosszú távon a jó nyílászárók biztosan behozzák az árukat. Amennyiben elegáns megjelenést, megbízhatóságot és minőségi terméket szeretnénk, érdemes ellátogatni a Hufbau Braun építőpontjaira, és az aktuális kínálatról tájékozódni.

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink