Powered by Smartsupp

Milyen költségekkel tervezzünk az építkezés megkezdése előtt?

Bár az ingatlanpiaci kereslet csökkent, az eladásra kínált ingatlanok árai stagnálnak. És ha inkább építkezésbe fogunk? Mik az építkezési árak 2023-ban?

Bár sokan az ingatlanpiaci árak tekintetében a 2020-as évet várták a korrekció évének, végül sem az új építésű ingatlanok kedvezményes, 5%-os áfájának ideiglenes kivezetése, sem az állami értékpapírok kibocsájtása nem hozta el a várt eredményt, sőt a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk sem. Az ingatlanárak elszálltak, az új és a használt ingatlanok eladási száma pedig folyamatosan csökkent, és a fizetőképes kereslet is elérte a határait.

Mégis az elmúlt több mint három évben még az elképesztően magas infláció és a hitelkamatok hatására sem mérséklődtek az árak. Az elmúlt tíz év leggyengébb negyedévét produkálta az ingatlanpiac 2023 első három hónapjában.

Mindenki kivár: a vásárlók reménykednek egy kedvezőbb hitelkonstrukcióban és árban, az eladók pedig nem sietnek az ingatlan értékesítésével, így nehéz megjósolni, mikor lesz valódi változás a használt és az új építésű ingatlanok piacán.

Vásárlás helyett építkezés

Szerencsére az építkezni vágyóknak ez az év sem hoz különösebb változást a korábbiakhoz képest. Bár a 2021 és 2022-es évben komoly problémákat okozott világszerte az építőanyag-hiány, idén már ettől sem kell félniük az építkezőknek.

Akik ebbe a fába szeretnék vágni a fejszéjüket, az első - és egyik legfontosabb - teendőjük a részletes költségkalkuláció elkészítése. Ez ugyanis sarkalatos pontja az építkezési projektnek. Nem egyedülálló jelenség, hogy ezt a feladatot sokan igen “nyögvenyelősnek” érezhetjük, amelyet legszívesebben átpasszolnánk valaki másnak.

Viszont az építkezés életünk egyik legnagyobb feladata, amelyet hosszú távra tervezünk. Fontos, hogy alaposan tájékozódjunk, mielőtt nekivágunk. Ha a ház elkészül, az évtizedekre családunk otthonául fog szolgálni, örökölni fogják gyermekeink, így nagyon nem mindegy, hogy milyen igényeknek tesz majd eleget, valamint hogy milyen mértékben lesz alakítható, bővíthető a jövőben.

Azt is érdemes fejben tartanunk, hogy olyan építményt hozzunk létre, amit igény esetén könnyedén és jó áron lehet majd áruba bocsájtani, vagy kiadni befektetés gyanánt. Cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy milyen költségekkel számolhat ma az, aki házépítésre adja a fejét, és hogy hogyan érdemes elindulni az úton.

Mit kell tudnunk, mielőtt elkezdünk építkezni?

Amellett, hogy kreatívan, saját igényeink szerint tervezhetünk, okos méret- és anyaghasználat mellett többet ki tudunk hozni egy építkezéssel, mintha egy kész házat vásárolnánk.

Pénzt takaríthatunk meg, ha úgy döntünk, mi magunk szervezzük, bonyolítjuk az építkezést, és nem bízunk meg generálkivitelezőt.

Csak akkor döntsünk viszont így, ha rendelkezünk megfelelő szakértelemmel, vagy felkészült segítséggel, türelemmel és rengeteg idővel. Ha ebből bármelyik hiányzik, inkább bízzuk általunk is ellenőrzött referenciával rendelkező generálkivitelezőre a munkát, hiszen a pénzünkért cserébe rengeteg gondot vesz le a vállunkról, ráadásul egy generálkivitelező nem 27, hanem 5%-os adóval épít fel egy házat.

Költségkalkuláció, avagy milyen építkezési költségekre számítsunk?

Az építkezéskor felmerülő költségek napjainkban

Még jóval a munkálatok előtt felmerülnek bizonyos költségek, amelyeket ugyanúgy érdemes számításba venni, mint a fizikai munkálatok elkezdésekor jelentkező díjtételeket. Az építkezés elkezdésekor már számos illetékköteles teljesítendő vár ránk, ezért itt is hangsúlyozzuk, hogy mennyire fontos a költségek előzetes tervezése.

Természetesen a felsoroltaktól speciális esetekben eltérő fizetni valók is felmerülhetnek, az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő, általános költségekre térünk ki:

• építési telek ára
Az első sarkalatos pont, amihez - ha építési hitelből szeretnénk finanszírozni a munkálatokat - jelentős önerőre van szükség. Jó tudni ugyanis, hogy építési célú banki kölcsön esetén a telek megvásárlása fog önerőként szolgálni, vagyis ennek már meg kell lennie ahhoz, hogy a kölcsönigénylést elindíthassuk.

A megvásárolandó telek árát számos dolog befolyásolhatja – ilyen például az alapterülete, az elhelyezkedése –, de ami biztosan állítható, hogy a legmonumentálisabb tételek egyike.

Telekvásárlásnál vegyük figyelembe, hogy alapvetően meghatározza otthonunk piaci értékét. Ugyanaz a ház, ugyanakkora telken, városi környezetben jó esetben többet ér, mint a bekerülési költség. Míg egy vidéki kis településen megépítve esetleges értékesítéskor annyi pénzt sem kapunk majd érte, mint amennyibe nekünk került. Ekkor lesz igazán drága az építkezés. Legyünk körültekintőek, nézzük meg a kiszemelt környék ingatlanárait!

A kiszemelt telek megvásárlása előtt egyeztessünk mindenképpen a tervezővel. Nehogy úgy járjunk, hogy a helyi építési szabályzat nem engedi, hogy olyan otthont alakítsunk ki a telken, mint amit megálmodtunk.

• vagyonszerzési illeték
Az illeték egységesen az ingatlan (telek) vételárának 4 százaléka, egymilliárd forint felett pedig 2 százaléka, de legfeljebb 200 millió forint. Kedvezmények és mentesség is elérhető, hiszen rengetegféle eljárás lehetséges, így ezzel tovább faragható a ténylegesen fizetendő illeték.

• földhivatali eljárási díj
Többféle eljárásról beszélhetünk az általános kérelemtől a jelzálog bejegyzésig bezárólag, amelyek egyenként 6.600 – 12.600 Ft / szolgáltatási díjként vannak megszabva törvényileg.

• közműfejlesztési, csatlakozási díjak
Földrajzi területenként és szolgáltatónként változnak a díjak, érdemes tehát minden szolgáltató aktuális árlistáját felhasználni a kalkulációhoz. Szerencsés esetben a telekre már be vannak vezetve a közművek, ilyenkor csak a házhoz történő csatlakozással kapcsolatban lesznek feladataink, melyeket a tervező és a kivitelezők is számításba fognak venni költségkalkulációjukat tekintve. Vásárlás előtt erről is tájékozódjunk!

• tervezőmérnöki költség
Általában az összes építési költség 5-10%-át teszi ki, érdemes ugyanakkor előzetes ajánlatot kérni, mert a tervezőirodák között is nagy lehet az eltérés, és nem csak a díjukat tekintve. A referenciakérés, és látogatás itt is hozzásegít a jó döntéshez.

• engedélyezési eljárási illeték, szakértői díj
Engedélyköteles szakmunkák esetén (pl.: építkezéshez szükséges építési engedély) javasolt minden helyzetben konzultálni szakemberrel vagy az illetékes hivatallal, ugyanis nem kevés jogszabály és eljárás létezik, minden esetben más és más díjjal kell számolni.

• építőanyagárak
Akár a megvásárolt telken lévő ingatlan elbontásáról, átépítéséről, vagy egy új ingatlan felépítéséhez szükséges építőanyagok áráról beszélünk, jelentős eltérés lehet, amely többek közt a munka méretétől, a kereskedőtől és az anyagok minőségétől is függ.

Tapasztalataink szerint egyáltalán nem kifizetődő az építőanyagok árán spórolni, a minőség visszahozza az árat. Tudvalevő, hogy az ingatlanok és az építőanyagok ára szorosan összefügg, szinte ugyanúgy változik, ami mellett érdemes szem előtt tartani az építőanyagok szállítási költségét is.

A költségek tervezéskor egy ügyesen megválasztott építőanyag-kereskedés szakértője segít az anyagszükséglet-számításban, a Hufbau Braunnál ezt a szolgáltatást teljesen díjmentesen vehetjük igénybe.
https://braunbau.hu/ajanlatkeres/

• a kivitelező vállalkozók munkadíja
A jó szakember bizony nem olcsó. Azonban egy kontár munkáját mindig többe kerül helyrehozni, nem beszélve arról, hogy igen időigényes feladat is lehet. Válasszunk olyan szakembereket, akik mögött több éves tapasztalat, igazolható szaktudás áll. Kérjünk előzetesen árajánlatokat, szigorúan járjunk utána a referenciáknak: a megrendelői, tervezői, kereskedői véleményeknek.

• műszaki ellenőri szolgáltatási díj
A műszaki ellenőri szolgáltatási kérelem benyújtásakor 30.000 Ft szolgáltatási díjat kell fizetni az eljáró hatóságnak az építési-műszaki ellenőri tevékenységért. A fellebbezési eljárás - amennyiben szóba kerül - díja ugyancsak 30.000 Ft.

az épületenergetikai tanúsítvány elkészítésének díja
Családi ház esetén 20.000 - 35.000 Ft, amely az alapterülettől függ.
A költségek alapos megtervezése mellett kulcsfontosságú momentum, amikre fontos nagy hangsúlyt fektetni: a tervezőmérnöki és a kivitelezői csapat(ok) kiválasztása.

A második fázis: tervezés
A tervezés

Ma már nem divat, és nem is javasolt egyedül nekiállni - esetleg a család vagy barátok segítségével - az építkezési projektnek. A terveket és a kivitelezést (a felelős műszaki vezetést mindenképpen) szakértőkre kell bíznunk, ami valljuk be - a szigorú és szerteágazó szabályozásokat tekintve - nem is baj.

Egy okosan kiválasztott tervezőgárda minden felmerülő kérdésre már előzetesen válaszokkal szolgál, érthető és minden részletre kiterjedő költségkalkulációt készít, meghallgatja igényünket és tájékoztat bennünket.

Jó, ha a tervezővel tudunk közösen, előre gondolkodni, és olyan megoldást választani, ami később könnyen bővíthető, átalakítható a család változó igényei szerint.

A tervezés bár csak néhány százalékát teszi ki a teljes költségvetésnek, mégis nagyban befolyásolja az ingatlan későbbi sorsát. Amellett, hogy érdemes jövőbe látóan tervezni, fontos, hogy olyan épületben gondolkodjunk, aminek a kivitelezése nem igényel túl komoly vagy extrém technikai hátteret, viszont oda kell figyelni az energetikailag hatékony, közel nulla energiaigényű épület létrehozására. (Erre többféle megoldás is létezik, ennek ITT és ITT tudsz utánaolvasni!)

Az épületgépészet kialakítása is fontos befolyásoló tényező. Egy gépészetileg célszerűen megtervezett, átgondolt, nem feleslegesen túlbonyolított építmény könnyebben és gyorsabban kivitelezhető, ráadásul a későbbi bővítést, átalakítást is megkönnyíti.

Nem elhanyagolható a későbbi költségek tervezése sem, gondoljunk előre a várható rezsi mértékére, valamint az esetleges karbantartási költségeket is vegyünk figyelembe, hiszen mindannyian szeretnénk az új otthon állapotát minél hosszabb ideig megőrizni.

A kivitelezés

A tervezés után a kivitelezés is lényegi pontja az építkezésnek. Kivitelezésnél az egyik legjelentősebb árbefolyásoló tényező az, hogy miből készül a ház.

Sokan ragaszkodnak a hagyományos értelemben vett épületekhez, ami jellemzően a téglából készült házat jelenti, bár napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a könnyűszerkezetes épületek. Előnyük a kedvezőbb bekerülési ár, a rövidebb kivitelezési idő. Európa-szerte, évtizedek óta folyamatosan emelkedik a könnyűszerkezetes épületek száma.

Még a tervezési szakaszban kérjünk be több ajánlatot több kivitelező szakembertől vagy cégtől, akik ezt általában anyagköltség és munkadíj kettőssel, átalánydíjban szokták megadni.

Fontos, hogy ha a kivitelezés sokrétű és bonyolult, amely sok szakma és brigád összehangolt munkáját is megköveteli. Mint azt fentebb írtuk, érdemes generálkivitelezőt megbízni, aki az egész projektet - a tervezéstől és szervezéstől is megkímélve minket - koordinálja.

A legjobb kivitelezők kiválasztása korántsem könnyű feladat, sajnos kevés a megbízható, jó mester. De akkor mégis hogyan győződhetünk meg arról, hogy a megfelelő kivitelezőt választjuk?

Első lépésként informálódhatunk a területileg illetékes építész kamara honlapján, ahol megtekinthetjük a vállalkozásokkal kapcsolatos információkat. Erre az alábbi oldalon kaphatunk válaszokat, ahol külön megnézhetjük a gazdálkodó szervezetek és az építőipari vállalkozók adatait, akik ugyanis ezt a tevékenységet kívánják folytatni, kötelező regisztrálniuk a kamarai nyilvántartásba:  https://mkik.hu/vallalkozoi-regisztracio

Ez az oldal segítségünkre lesz abban is, hogy megfelelő szerződést kössünk a kivitelezővel, ugyanis az oldalon találhatunk átalánydíjas és tételes díjakat felsoroló mintaszerződéseket is, valamint ezek megkötését magyarázó leírások is segítségünkre lehetnek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kiválasztott kivitelezőktől kérjünk több referenciát. Az egykori ügyfelek segítségével a kivitelezés minőségén kívül a határidők tartásának pontosságáról, és az esetleg menet közben fölmerült többletköltségekről is győződjünk meg.

Hogyan finanszírozzunk 2023-ban egy építkezést?
Finanszírozás

Természetesen sokan vagyunk, akiknek a teljes építési összeg nem áll rendelkezésre, hogy megvalósítsuk álmaink házát. Szerencsére már többféle megoldás is létezik a probléma kiküszöbölésére.

A banki hitelek mellett állami támogatások is elérhetőek:
Az ismert szabad felhasználású, valamint jelzáloghitelek mellett fontos megemlíteni az Építési hitel konstrukciókat, amik lehetnek akár egyben állami támogatással (azonban az ilyen konstrukciók elavultak manapság), továbbá piaci kamataik jobban illeszkednek az építkezők igényeihez.

Amennyiben megfelelünk az állami támogatások feltételeinek, jó, ha tisztában vagyunk az efféle lehetőségekkel is, mert így jelentős összegeket spórolhatunk.

Az építkezéshez még 2023-ban is igénybe vehetünk:
• vissza nem térítendő állami támogatást (Családi Otthonteremtési Kedvezményt, azaz CSOK-ot),
• adó-visszatérítési támogatást,
• és a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását.

Sőt, az egyik legnépszerűbb önerőforrásként is felhasználható támogatási forma a Babaváró Hitel, amely kötetlen felhasználása miatt arat sikert a fiatal házaspárok körében.

Hogyan érdemes elindulni?

Nagy volumenű és bonyolult vállalkozás felépíteni egy házat, megteremteni a család új otthonát. A tervezés és a kivitelezés során is temérdek szabályt és paramétert kell figyelembe vennünk, amelyek közül az egyik legfontosabb az előrelátó, minél pontosabb anyagi terv elkészítése.

Ne legyünk restek tehát utánajárni a lehetőségeknek mind banki, mind állami támogatáshoz kapcsolódó témakörökben, valamint nagyon fontos, hogy olyan tervező-, kivitelező szakemberekkel dolgozzunk együtt, akik mögött több éves tapasztalat áll, és akik minőségi, igazolható referenciákkal, jó véleményekkel rendelkeznek.

Szerencsére nem kell egyedül belevágni a tervezésbe, szeretnénk segítségedre lenni a családi otthon megteremtésében. Keress bennünket, hogy megkönnyítsük életed egyik legnagyobb és legizgalmasabb vállalkozását!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink