Powered by Smartsupp

Hőszigetelés vagy nyílászáró csere

Elkélne végre némi felújítás? De mivel kezdjük? Szigeteljük le a házat, vagy inkább cseréljük ki az ablakokat?

Most, hogy a rezsiárak az égbe szöknek, és apadnak a különböző támogatási lehetőségek is, felmerül a kérdés, nekifogjunk-e egyáltalán egy felújításnak, és ha igen, hol kezdjük. Energiahatékonysági szempontból jó megoldás lehet például a hőszigetelés is, de akár az elavult nyílászárók cseréje is hozhat némi változást.

Mire való a hőszigetelés?

Ha otthonunk hővesztesége jelentős, a hőszigetelés az elsődleges megoldás. A falak, a padló és a tető szigetelése hatékonyan tartja bent a meleget télen, és tartja kint a hideget. (Persze ez nyáron pont fordítva van, így a hőszigetelés által létrejövő komfort nemcsak a hideg időkben élvezhető.) Az otthonunk által nyújtott kényelem és az ingatlan energiahatékonysága jelentősen javulhat tehát a megfelelő hőszigeteléstől. Emellett, mivel kevesebb energiát is kell fogyasztania mind a fűtési, mind a hűtési rendszereknek, így a rezsink is csökkenni fog már belátható időn belül is. Nem mellesleg bizonyos hőszigetelő lapok az utcáról beszűrődő zajokat is ki tudják zárni.

Miért cseréljünk nyílászárókat?

Az elavult és/vagy szigetelés nélküli ablakok és ajtók egyértelműen hőveszteséget okozhatnak a téli hónapokban, hiszen mind a felületükön, mind a réseiken keresztül ki-be tud áramolni a levegő és a hő. Ha ezeket kicseréljük, a modern nyílászárók a hideget és a zajt is hatékonyabban kívül tudják majd tartani, tehát ez a megoldás is hozzá tud járulni némileg az energiahatékonyság és a magasabb fokú kényelem létrehozásához.

Akkor melyik a jobb választás?

Az ideális döntés függ az otthon jelenlegi állapotától és az egyes problémáktól.

Ha az otthonunk falai és tetőtere már jól szigeteltek, viszont régi, kevésbé hatékony ablakaink és ajtajaink vannak, a nyílászáró csere lehet a jobb választás. Bár elsőre magas kiadásnak tűnhet ez, egyrészt nem kell egyszerre kicserélnünk mindent, másrészt érdemes körbenéznünk az interneten, hátha találunk használt vagy hátramaradt, a mienknél mégis jobb állapotú, modernebb kivitelű ablakot vagy ajtót, amit beépíthetünk. És bár érdemes szakemberrel elvégeztetni a felújítást, de ha igazán bátrak és ügyesek vagyunk, mi magunk is elvégezhetjük azt.

Amennyiben viszont a házunkban komoly problémát okoznak a hideg falak, a hőhidak, a falakon vagy a tetőn keresztül történő nem kívánt hőleadás, a hőveszteség, mindenképpen érdemes inkább a szigetelésbe befektetnünk. Ráadásul, ami igaz a nyílászáróra, igaz a hőszigetelésre is: az interneten találhatunk olcsón szigetelőlapokat, és a munkát bizonyos esetekben mi magunk is elvégezhetjük. Továbbá a hőszigetelés mellett szól az is, egyrészt nagyobb felületen képesek növelni a komfortot a házban, másrészt míg a vadonatúj ablakok és ajtók árai minden boltban és márkában, kivitelben hasonlók, addig a hőszigetelés esetében léteznek drága és kedvező árú megoldások is, tehát sok szempontból nagyobb a választási lehetőség.

Mind a hőszigetelés, mind a nyílászáró csere fontos lépések az otthon energiatakarékosságának és komfortjának növelése felé. Az optimális választás azonban attól függ, hogy melyik területen van a nagyobb probléma. A legjobb döntés érdekében érdemes olyan szakemberrel konzultálni, aki megvizsgálja otthonunk állapotát, és javaslatot tesz a legmegfelelőbb lépésekre. Ne feledd, mi, a Hufbau Braun munkatársai mindkét témában otthon vagyunk, keress minket bátran, ha kérdésed lenne! És ha minőségi anyagokat szeretnél használni a hőszigeteléshez, látogass el a webáruházunkba!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink