Powered by Smartsupp

Melyik a jobb: a műanyag vagy a faablak?

Ha úgy tűnik, itt az ideje leváltani a régi ablakokat, vagy ha éppen építkezünk, jön az örök kérdés: a fa-, a műanyag, vagy az alumíniumablak-e a jobb? Melyiknek mi az előnye/hátránya és mit érdemes tudni róluk a döntés meghozatala előtt – ezt foglaltuk össze cikkünkben.

Mindegy, hogy cseréről van szó vagy építkezésről, röviden a lényeg: a műanyag nyílászárók, különösen a gázzal töltött verziók jobb hőszigetelési értékkel rendelkeznek és tartósabbak is, mint a fakeretes változatok – viszont nehezebb kedvünk szerint színezni őket. De az anyag önmagában még nem feltétlenül határozza meg a minőséget, magyarán lehet jó egy fa nyílászáró hőátbocsátási értéke is.

De mi az a hőátbocsátási érték?

Válogatás közben a nyílászárók üvegein találkozhatunk egy „U” jelöléssel. Ezt kulcsfontosságú figyelembe venni a döntésünk előtt, ugyanis ez jelöli azt, hogy az ablakfelületen keresztül adott idő alatt mekkora mennyiségű energia távozik. Más szóval ez a hőátbocsátási tényező, amely 1 m² metszetű felületre mutatja az értéket.

Három különböző „U”-val találkozhatunk az üvegek jelölései között:

  • „Uf” – Ez az érték a frame-re, tehát a tokra vonatkozik, az erre vonatkozó hőátadást mutatja.
  • „Ug” – Az „Ug” az üvegfelület teljes hőátadási együtthatója, ehhez az értékhez számításba kell venni azt is, hogy hány db üvegtábla alkotja az ablakot, és azok milyen távolságra helyezkednek el egymástól. Az üvegfelületek között a rést gázzal töltik ki, amely lehet kripton vagy argon, ennek típusát és mennyiségét is figyelembe veszik az „Ug” megjelölésekor. 
  • „Uw” – Ez pedig az egész ablakra vonatkozó érték, amelyet befolyásol az „Uf” és az „Ug” is.

A fenti értékeket amellett, hogy jelentésükkel tisztában vagyunk, jó, ha tudjuk értelmezni is – szerencsére ez nem is olyan bonyolult.

Az „Ug” az üvegfelület teljes hőátadási együtthatója, ehhez az értékhez számításba kell venni azt is, hogy hány db üvegtábla alkotja az ablakot, és azok milyen távolságra helyezkednek el egymástól.

Hogyan értelmezzük az ablakok U-értékét? Egyszerű: minél kisebb az „U-szám”, annál nagyobb a hőszigetelési képessége, és annál kisebb a nyílászáró hőátbocsátása. Tehát minél kisebb az U-szám, annál jobb az ablak.

Melyik a jobb: a fa-, a műanyag vagy az alumíniumablak?

A minőség kiválasztásához szükséges adatok ismerete után sok fejtörést okozhat az is, hogy vajon milyen keretet válasszunk, azaz melyik a jobb: a fa, a műanyag vagy az alumínium. Bemutatjuk mindhárom termékcsoport előnyeit és hátrányait.

A faablakok előnyei és hátrányai

Egy jó kombó: magas minőségű fa ablak fém díszítéssel

Egy jó kombó: magas minőségű faablak fémdíszítéssel

A fából készült ablakok és ajtók legnagyobb előnye a természetesség és az egyediség. Mivel ezekből igencsak széles a választék, a legkülönfélébb formákkal és mintázatokkal találkozhatunk, amelyek természetes hangulatot visznek a mindennapokba. Ráadásul ezeket kedvünk szerint színezhetjük, festhetjük, vagyis könnyedén a lakás vagy a ház színvilágához tudjuk igazítani őket.

Az egyediségnek viszont ára van: amennyiben a fa mellett döntünk, mélyebben kell a pénztárcánkba nyúlni, ráadásul néhány évente szükséges utókezelni, festeni ezeket a felületeket, ha azt szeretnénk, hogy sokáig lássák el funkciójukat. Javításuk épp olyan egyszerű, mint a műanyagé, valamint ha a fa megsérül, csiszolással és festékkel könnyedén eltüntethető a hiba. Szigetelőképességük is megegyezik a műanyag társaikéval, lévén, hogy azonos technikával készülnek ragasztást és zárszerkezetet tekintve. Komoly hátulütőjük viszont, hogy ha elmulasztjuk a szükséges karbantartás (festés, pácolás) elvégzését legalább néhány évente, hamar kiszáradhatnak, sokat romolhat a minőségük.

A műanyag ablakok előnyei és hátrányai

A műanyag nyílászárók legnagyobb előnyei, hogy nagyon könnyű a tisztításuk, illetve az áruk, hiszen a műanyag ablakok és ajtók lényegesebben olcsóbbak, mint a fa és alumínium társaik. Régebben azért nem preferálták ezt az anyagot, mert elszíneződött a napsugárzástól, ám manapság már olyan technikával készülnek, ami megvédi a felületet az UV-sugárzástól. Ugyanakkor a gyengébb minőségűek tágulhatnak hő hatására.  

A műanyag ablakoknál az alapszín természetesen a fehér – de mint látjuk, ez is lehet stílusos…

A műanyag ablakoknál az alapszín természetesen a fehér – de mint látjuk, ez is lehet stílusos…

Sokan esztétikai szempontok miatt nem választják ezeket, hiszen a leginkább elérhető szín a fehér, de jobb, ha tudjuk, hogy mostanában már találhatunk famintázatú műanyagokat is, amelyek már-már képesek felvenni a versenyt a valódi fából készült változatokkal.

A látszat csal: ez bizony nem fa, hanem műanyag ablak!

A látszat csal: ez bizony nem fa, hanem műanyag ablak!

Az alumíniumablakok előnyei és hátrányai

Az alumínium az előző két termékcsoportnál egyértelműen drágább alternatíva. Előnye a tartósság, hiszen ezt az anyagot nem kezdi ki az időjárás, valamint nem tágul hő hatására sem. Nem igényel különleges tisztítást, karbantartást. Szinte bármilyen színben rendelkezésre állnak, ezért nem okoz gondot, hogy színben és formában megfelelőt találjunk belőlük. Nagyobb üvegfelületekhez karcsú megjelenése miatt tökéletes választás lehet.

A műanyag ablakoknál az alapszín természetesen a fehér – de mint látjuk, ez is lehet stílusos…

A fém ablakkeret is lehet klasszikus stílusú…

…vagy persze modern, ahogy tetszik

…vagy persze modern, ahogy tetszik.​

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink