Powered by Smartsupp

Milyen homlokzati hőszigetelést válasszunk?

Ha túl magas a fűtésszámlánk, vagy megállás nélkül dolgozik a klímaberendezésünk, itt az ideje a már régóta halogatott hőszigetelésnek! De hogyan válasszuk ki a megfelelő hőszigetelő anyagokat? Grafitos hőszigetelés vagy kőzetgyapot kerüljön a falra?

Otthonunk energiahatékonysága nemcsak a környezetünk védelme és az egészségünk megőrzése miatt fontos, hanem a pénztárcánk szempontjából is. Ennek egyik legfontosabb lépése a homlokzati hőszigetelés, amely megakadályozza az energiapazarlást, ezáltal csökkenti a rezsinket is.

Miért olyan fontos a hőszigetelés?

Azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő hőszigeteléssel ellátott házzal, gyakran magasak a fűtési költségeik. A rosszul szigetelt otthonokban a meleg levegő kiszökik télen, a hideg levegő pedig bejut nyáron, ezáltal csökken a bentlakók komfortérzete. Ez azt eredményezi, hogy a fűtési és hűtési rendszereknek fokozottan kell működniük, ami nagyobb energiafogyasztáshoz és emelkedő számlákhoz vezet. Emellett, ha nincs megfelelően szigetelve egy ház, akkor a nyílászárók, a födémek, a betonszerkezetek környékén kicsapódó pára penészesedést is eredményezhet, és ez hosszú távon beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.

A homlokzati hőszigetelés az egyik legjobb módja annak, hogy hatékonyan csökkentsük az energiaveszteséget otthonunkban, és megakadályozzuk a penészképződést. Bár a szigetelés elsőre nagy feladatnak és kiadásnak tűnhet, ám nemcsak rövid, de hosszú távon is megtérül, hiszen jelentősen megnöveli az ingatlanunk értékét.

Hogyan válasszunk hőszigetelő anyagot?

A megfelelő hőszigetelőanyag kiválasztása létfontosságú. Számos lehetőség létezik, ilyen például a kőzetgyapot vagy a grafitos hőszigetelés. A döntésnél figyelembe kell venni többek között a hőszigetelési anyag hatékonyságát, a tartósságát, az ár-érték arányt, a tűz- és vízálló képességet, és végül, hogy milyen könnyen tudunk vele majd dolgozni. Érdemes szakértőtől is tanácsot kérni, hogy a legmegfelelőbb megoldást választhassuk.

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei és hátrányai

A kőzetgyapot az egyik legelterjedtebb megoldás, hiszen rendkívül sokoldalú anyag. Nemcsak kiváló hőszigetelő, de hangszigetelésre is tökéletesen alkalmas, így gyakorlatilag nincs olyan része a háznak, ahol ne tudnánk használni. Rugalmasságának köszönhetően könnyen is kezelhető, illetve tökéletesen tűzálló és ellenáll a gombáknak és a rovaroknak is, tehát biztonsági és egészségügyi szempontból is tökéletes választás.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy éppen a sokoldalúságának köszönhetően az ára magasabb lehet a többi hőszigetelő anyagéhoz képest, emellett a felhelyezése is több szakértelmet kíván.

grafitos hőszigetelés

A grafitos hőszigetelés, vagyis a szürke EPS előnyei és hátrányai

A grafitos hőszigetelés egy viszonylag újabb megoldás, ami viszont egyre népszerűbb. Az extra grafitrétegnek köszönhetően a polisztirollap kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik, és körülbelül 20%-kal több energiát lehet vele megspórolni a hagyományosabb megoldásokhoz képest. Legfőbb erénye emellett, hogy vékony, így helytakarékos, tehát nem csak könnyebben szállítható, tárolható és kezelhető, de akár esztétikusabb is. Gyakran használják alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak szigetelésére, hiszen ezeknél már elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, viszont gyakran előfordulnak méretbeli korlátok.

Ugyanakkor az anyagok speciális jellege miatt az ára magasabb lehet a hagyományos szigetelésekhez képest, illetve, mivel nem vízálló, így lábazati szigetelésként nem használható.

Egyéb hőszigetelési megoldások

A kőzetgyapot és a grafitos hőszigetelés mellett más lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ilyen például a hagyományos hungarocell, vagy más néven EPS-lapokkal történő szigetelés, ami minden bizonnyal az egyik legnépszerűbb megoldás, hiszen a többihez képest olcsóbb, továbbá könnyű és így könnyen is használható. Emellett környezetbarát is, és az egészségre ártalmas anyagokat sem tartalmaz. Megjegyzendő viszont, hogy a hőszigetelési képessége alacsonyabb, emellett nem tűzbiztos, valamint könnyen károsodhat, sérülhet, ezért nagyon fontos a szakszerű befedése. Mivel a vízálló képessége alacsony, ezért csak vízmentes helyen használható – ebből kifolyólag lábazati szigetelésként sem alkalmazható.

Következtetés

Hogyan válasszunk tehát? Ez természetesen függ az egyéni preferenciáktól, a szigetelendő épület adottságaitól, valamint a rendelkezésre álló lehetőségektől is.

Röviden és tömören viszont elmondható, hogy ha a legfontosabb számunkra a hőszigetelési képesség, és szeretnénk a lehető legtöbb energiát megspórolni, válasszuk a grafitos szigetelőlapokat. Ha viszont nem csak a hő, de a hangszigetelés is célunk, mert az épületünk környékén nagy például az utcai zaj, a kőzetgyapot lesz számunkra az ideális megoldás. Végül, ha olyan technológiát szeretnénk, ami ár-érték arányban megfelelő, és könnyű hozzá szakembert találni, válasszuk a hungarocell hőszigetelést.

Ne feledjük, egy energiahatékony otthon nemcsak a pénztárcánkat óvja, hanem a környezetünket is! Fontos odafigyelni a megfelelő hőszigetelő anyagok kiválasztására, és ha szükséges, szakértő segítségét is kérni. Mi állunk rendelkezésedre, keress minket bátran!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink