Powered by Smartsupp

Penészesedés hőszigetelés előtt, hőszigetelés után

Okozhat-e a hőszigetelés penészesedést? Vagy épp ellenkezőleg? Bárhogy is, íme néhány tipp, hogy hogyan szabaduljunk meg a penészgombáktól, ha már megjelentek az otthonunkban!

Ma már valószínűleg senki nincs, aki pusztán esztétikai problémaként tekintene a penészre, hiszen köztudott, hogy a penész komoly veszélyt jelent az egészségünkre. A penészgombák belélegzésétől lényegében allergiás tüneteink lehetnek: szem- és orrirritáció, torokviszketés stb. Sőt, bizonyos esetekben a penész súlyos tüdőbetegségeket is okozhat, illetve számos egyéb olyan betegség is van, ami összefüggésbe hozható vele.

Hogyan alakul ki a penész?

A penészgombák elszaporodásához nedvességre és melegre van szükség. Az elhanyagolt szellőzés vagy szellőztetés, a vízszivárgás vagy a magas páratartalom mind hozzájárulhatnak a penész kialakulásához. Ilyenkor a falak és más felületek hőhídként működhetnek, ahol a hideg felületek felmelegedhetnek a meleg levegőtől, és így a pára könnyen kicsapódhat.

Megszüntethető-e a penészedés hőszigeteléssel?

Bár ritka az, hogy pusztán a hőszigetelő lapok felhelyezésével elérjük azt, hogy a penész eltűnjön, mert, ahogy fentebb is láthattuk, sok mindentől függ az, hogy kialakulnak-e a penészfoltok például a falakon. Ám ettől függetlenül a hőszigetelés, amennyiben szakszerűen kivitelezett, képes arra, hogy egy rossz szerkezetű ház hőhidjait megszüntesse, és ezáltal elvegye a teret a penészgombától.

Penészedés hőszigetelés után

Az olyan megoldások alkalmazása során, mint a polisztirol vagy a kőzetgyapot szigetelő rendszerek, az épület falainak, tetőjének vagy padlásának hővesztesége jelentősen csökken, ami általában pozitívum. Ha azonban a helytelenül vagy nem megfelelően telepített, esetleg bizonyos szempontból túlzásba vitt hőszigetelés miatt légmentesen zárt otthonba kerülünk, ahol megszűnik a ház megfelelő szellőzése, a levegő páratartalma megemelkedhet, és ez potenciálisan kedvező környezetet teremthet a penészgombák számára. Viszont ilyenkor sem kell kétségbeesnünk, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük az egészségügyi kockázatot!

Hogyan előzhetjük meg a penészesedést?

A hőszigetelés és a penész elleni védelem közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú. Íme néhány tipp, amik betartásával könnyedén megszabadulhatunk a penésztől.

1. Szellőztetés: Gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről, hogy a friss levegő beáramolhasson és a pára elszállhasson. Nem kell, hogy órákon át nyitva legyenek az ablakaink, elég, ha naponta kétszer 1-2 percre teljesen kitárjuk őket.

2. Klímaberendezés: Ma már a legtöbb klímaberendezés tartalmaz páramentesítő funkciót. Érdemes időnként ezt is bekapcsolnunk.

3. Páramentesítők, szellőzők: Használjunk páramentesítőket, különösen olyan helyeken, ahol magasabb a páratartalom. Léteznek kapszulás páramentesítők, amikkel viszonylag olcsón tudjuk a páramentesítést megoldani. Amennyiben nem szeretnénk viszont a kapszulák cseréjével bajlódni, válasszunk elektromos páramentesítőket, vagy ami talán a legjobb megoldás: szereltessünk be szellőzőrendszereket.

4. Bútorok elhelyezése: Sokan esnek abba a hibába, hogy túl közel teszik a falakhoz a bútorokat. Törekedjünk arra, hogy mind a szekrények, mind az ágyak és kanapék legalább 10 cm távolságra legyenek a faltól. Így elérhetjük, hogy a mögöttük lévő levegő is mozoghasson, és ne szoruljon be mögéjük a pára. Kimondottan fontos ez akkor, ha valamiért vizesek a falak, például mert nemrég festették le őket.

5. Festék, adalékanyagok: Ha a falakat rendszeresen éri víz, és ezáltal is magas a páratartalom a házban, akkor a kritikusabb felületeken használjunk páraáteresztő festékeket, és/vagy olyanokat, amik penészgátló adalékanyagokat is tartalmaznak.

6. Megfelelő szigetelés: Bizonyosodjunk meg róla, hogy a hőszigetelés megfelelően van telepítve, és ne okozzon hőhidakat vagy nedvességgyűjtő felületeket. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy nincsenek hőhidak a házban, akkor kérjük szakemberek segítségét.

Végül a legfontosabb tanács: a professzionális tanácsadás! Mielőtt felújításba fognánk, kérjünk szakértő tanácsokat, hogy már a tervezéskor megteremthessük az optimális hő- és páratartalom egyensúlyt. Ha úgy véled, itt az ideje a hőszigetelésnek, nálunk, a Hufbau Braunnál nemcsak minden szükséges eszközt, de a szakértő segítséget is megkaphatod!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink