Powered by Smartsupp

Hőszigetelés olcsón

A hőszigetelés nem kiváltság. Számos olyan olcsó és hatékony megoldás létezik, amivel komfortosabbá tehetjük a hidegebb napokat, és amivel a rezsin is faraghatunk.

A hideg idő beköszöntével mindannyian szeretnénk melegen tartani az otthonunkat anélkül, hogy a fűtésszámlánk még magasabb lenne. A jó hír az, hogy a hőszigetelés nem kiváltság. Számos olyan olcsó és hatékony megoldás létezik, amivel komfortosabbá tehetjük a hidegebb napokat, és amivel a rezsin is faraghatunk.

Hőszigetelés házilag

Először is nem szükséges milliókat költeni szakemberekre, hogy hatékonyan hőszigeteljük az otthonunkat. A kreativitás, a kellő odafigyelés és néhány egyszerűbb trükk is elég lehet a hatékony megoldáshoz.

Ne legyünk restek utánajárni, hogy pontosan hogyan is zajlik egy hőszigetelés. Ezzel kapcsolatban számos leírást, videót találhatunk ma már az interneten, és ha időt és energiát szánunk ezekre, mi is könnyedén megtanulhatunk alapvető fogásokat.

Ellenőrizzük a nyílászárók körüli szilikontömítéseket. Ha hiányoznak vagy sérültek, azt könnyedén megoldhatjuk mi is. Az ablakpárkányra helyezett plédek, esetleg egy-két dizájnos huzatfogó szintén jó szolgálatot tehet.

Használjunk vastag anyagú függönyöket. Mivel a leghidegebb részét a falaknak rendszerint a nyílászárók jelentik, ezért érdemes őket eltakarni. Ha már régiek az ablakaink vagy a bejárati ajtónk, akkor vagy cseréljük le őket korszerűbbre, vagy ideiglenes megoldásként szereljünk fel feléjük egy műanyag függönytartót, és lógassunk le eléjük egy-egy vastagabb sötétítőfüggönyt vagy akár plédet esténként.

A radiátorok mögé tehetünk hőtükröket. Ezek a könnyedén elrejthető, ám mégis rendkívül hasznos fóliák kiválóan bent tartják a nyílászárók irányába szálló meleg levegőt.

Alternatív fűtési megoldások

Ha nem elég meleg a házunk, akkor érdemes elgondolkodni azon is, milyen egyéb megoldásokkal tudjuk még növelni a hőmérsékletet odabent anélkül, hogy feljebb tekernénk a termosztátot. Az elektromos fűtési megoldások viszonylag olcsók, tehát ha például a hidegebb őszi vagy enyhébb téli napokon nappal a klímaberendezéssel fűtünk, éjszakára pedig jó vastag takaró alá bújunk, máris spóroltunk a fűtésen. Persze túlzásba ezt sem szabad vinni, hiszen a nem eléggé felfűtött házakban idővel megjelenhetnek a penészgombák.

Olcsó szigetelőanyagok

Először is fontos megértenünk, hogy a hőszigetelés nem csak kiadás, hanem befektetés a jövőbe. A hőszigetelési költségek hosszú távon megtérülnek az alacsonyabb rezsiköltségek révén. Az olcsóbb fűtésszámla és a megtakarítások miatt otthonunk értéke is növekszik.

A szigetelőanyagok világában is találhatunk megfizethető megoldásokat. Például a polisztirol (EPS) lapok széles körben elérhetők és viszonylag olcsók is, ráadásul könnyen telepíthetők. Ha ezeket választjuk, már egy 10 cm-es vastagságban rögzített hőszigeteléssel is komolyan megnövelhetjük az ingatlanunk energiahatékonyságát.

Ha ezen is spórolni szeretnénk, nézzünk szét az interneten, hátha találunk magánszemélyek által meghirdetett szigetelőanyagokat, hiszen sokan hirdetnek ilyen, egy-egy felújításból hátramaradt anyagokat. Persze, ha nem bízunk az ilyen megoldásokban, vagy nem találunk elég anyagot, akkor egyszerűbb, ha egy megbízható áruházat választunk, és ott szerzünk be mindent. Ilyen áruházat találsz itt is, ha IDE kattintasz!

Állami támogatások és segítségek

Bár mostanság kevesebb ilyen létezik, de azért ne feledkezzünk meg az időközönként rendszeresen elérhető állami támogatásokról és segítségekről sem. Sok országban, köztük hazánkban is léteznek olyan programok, amelyek támogatják az energiatakarékos otthonok kialakítását. Ezek lehetnek pályázatok, kedvezmények vagy akár olcsóbb hitelopciók is.

Folyamatos karbantartás és figyelem

Az olcsó hőszigetelési megoldások is hatékonyak lehetnek, de fontos a rendszeres karbantartás és a figyelem. Időnként ellenőrizzük az ablakokat, ajtókat és egyéb szigetelési megoldásokat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy még mindig hatékonyan működnek-e.

Az olcsó hőszigetelés tehát nem csak vágyálom, hanem valóságos lehetőség, amely segít csökkenteni a fűtésszámlát és melegen tartani otthonunkat. Gondos tervezéssel, kreativitással és a rendelkezésre álló lehetőségek kiaknázásával bárki képes lehet a költséghatékony hőszigetelésre. Ha további tippeket vagy szakszerű tanácsokat szeretnél, esetleg egyben be szeretnél szerezni mindent ahhoz, hogy már holnap elkezdhesd a felújítást, keress minket, a Hufbau Braun munkatársait bátran!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink