Powered by Smartsupp

Ezért fontos a megfelelő hangszigetelés!

Manapság egyre fontosabb a rohanó és hangos világban, hogy otthonunk nyugalmat árasszon, hazaérve valóban pihenni tudjunk egy hosszú nap után. Ehhez fontos, hogy kizárjuk házunkból a nem kívánatos hangokat, zajokat, ezt pedig a megfelelő hangszigeteléssel érhetjük el. A csend nagy kincs, bemutatjuk, hogy mért.

Kezdjük az alapoktól: vagyis miért fontos a hangszigetelés? Amellett, hogy a nem megfelelő hangszigetelés miatt beszűrődő zajok megnehezítik pihenésünket, a mindennapokból fakadó stresszszintünk is feljebb szökhet. Ha az éjszaka folyamán többször felébredünk másik lakásból vagy az utcáról érkező hangokra, nem tudjuk megfelelően kipihenni magunkat, amely pedig napi teendőink, munkánk rovására mehet, és így ingerültekké válhatunk. Hosszú távon a zajterhelés fizikai tüneteket is eredményezhet, mint például alvás- vagy hallászavart, fülzúgást.

Egy átlagos napon az emberi beszéd nagyjából 45 dB hangerővel bír, az ennél nagyobb hanghatással járó zajok a szakemberek szerint hosszú távon már pszichés gondokat is okozhatnak.

TIPP: Otthonunk zajszennyezettségét már egyszerűen, akár különböző mobilos applikációkkal is megvizsgálhatjuk. Ezeket könnyen megtalálhatjuk a play áruházban a „zajszintmérő alkalmazások” kulcsszavakra keresve. Érdemes letölteni egyet, lehet, hogy meglepődünk, mennyire nem csendes a csendesnek vélt otthonunk!
zajszintmérő alkalmazás

Hogyan kezdjünk neki?

Ahhoz, hogy megfelelő hangszigetelést tudjunk kialakítani, érdemes felmérni a zajok típusát és az erősségüket. Abban az esetben nehezebb a megfelelő szigetelést kialakítani, ha nemcsak a levegőben terjedő hangoktól kell megszabadulnunk, mint például a TV vagy az utcáról érkező zajok, hanem áthallatszanak a szomszéd léptei, vagy a zene általi basszus nálunk is dübörög.

Arról, hogy mit tehetünk a rendszeres, háztartásból fakadó, vagy a családunk morajlásából származó hangok ellen, itt olvashatunk még részletesen.

Amennyiben meglévő ingatlanról van szó, akkor se essünk kétségbe: van lehetőség a falak utólagos hangszigetelésére. Ennek a hátránya, hogy a fal vastagságát megnövelheti, ugyanis előtét falat alkalmaznak, a tartóelemek közé kőzet- vagy üveggyapot kerül, és befedik gipszkartonnal. Ezekhez már dekorációs elemként szolgáló, hangszigetelő paneleket is lehet kapni – így a szükséges munka elvégzésével még fel is dobhatjuk egy kicsit a szobát.

A nyílászárók hangszigetelésére a nyílászárók kiválasztásakor fontos nagy hangsúlyt fektetni, figyeljünk mindig a hangszigetelő képességre. Utólagosan pedig az üveglapokat lecserélhetjük hangszigetelő ablaküvegekre.

TIPP: A legolcsóbb és legegyszerűbb módja a hangszigetelésnek az, ha jó vastag sötétítő függönyöket teszünk az ablakok elé. Bármilyen hihetetlennek is hangzik, ezek bizony tényleg jelentősen csökkenthetik a nyílászárókon át beszűrődő zajokat – és nem mellesleg a hőszigetelést is javítják. A megoldás hátránya, hogy leginkább csak este, sötétben használhatjuk őket…
zajvédelem függönnyel

Könnyebb a dolgunk építkezés esetén, hiszen az alapoktól indulva tudjuk kialakítani a tökéletes hangszigetelést. Mindkét esetben a Rigips Blue Acoustic hanggátló gipszkartonja tökéletes választás lehet. A falak eddigi szerkezeti vastagságát is megtartja, mellette pedig magasabb hangszigetelést képes biztosítani.

TIPP: A Blue Acoustic RF gipszkarton lapok tömör magja fizikai szerkezetéből adódóan hatékonyan útját állja a tovaterjedő hanghullámoknak, praktikus térelválasztóként nem vezeti tovább azokat a megóvni kívánt helyiség(ek) felé. A meglévő térelhatárolóhoz előtétfalak alkalmazásával, kis szerkezeti vastagsággal akár 15 dB hangszigetelés-javulást lehet elérni.

Egy átlagos 10 cm vastag pórusbeton fal utólagos hangszigetelésére kétféle megoldás is lehetséges. Építhetünk hangszigetelő burkolatot, amely a falhoz állítható, kengyelekkel rögzített CD-profilvázra szerelt, egy rétegű Blue Acoustic lapból és az üregben elhelyezett Isover Akusto szigetelésből áll. Az így létrejövő rétegek már együttesen 55 dB hanggátlást biztosítanak.

Ha nem tudunk az eredeti síkra szerelni, akkor szabadon álló előtétfalat építhetünk: CW 75 profilvázra két réteg Blue Acoustic építőlemezt rögzítünk, az üreget Isover Akusto szigetelőanyaggal töltjük ki. Ez a struktúra már 56 dB védelmet nyújt. A lenti ábrát tanulmányozva kikereshető, mekkora nyugalmat is jelenthet ez!

zajszintek

Új ház vagy lakás építése során további lehetőségeink is vannak a megfelelő hangszigetelés kialakítására. Érdemes olyan kőzetgyapotot választani, amely erre a célra is alkalmas. Ilyen például az Airrock XD (XD = eXtra high Density, igen nagy testsűrűség) lemez, amelynek felhasználása elsősorban belső válaszfalak hangszigetelő előtét falszerkezeteiben, illetve a legmagasabb akusztikai követelményeket kielégítő szerelt gipszkarton válaszfalak akusztikai hangszigetelő betéteként ajánlott. Javasolt használata olyan szerkezetekben is, ahol a kőzetgyapot közvetlenül áramló levegővel érintkezik. Erről itt tudhatsz meg többet.

rockwool xd

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink