Powered by Smartsupp

Mi a kő - pontosabban az Ytong?

Szó szerint fontos mérföldkőhöz érkezik az ember, ha építkezésbe kezd. Sokan nem is gondolnák, mennyire lényeges az, hogy milyen téglát használunk készülő otthonunkhoz. Na de egy laikus honnan tudhatná a különbséget? Cikkünkkel ebben szeretnénk segíteni!

Ytong vagy tégla?

Bemutatjuk a hagyományos tégla vetélytársát, az Ytong téglát, amit a Xella nevű német cég gyárt. Az üreges téglával ellentétben az Ytong téglánál egy teljesen homogén szerkezetű tégláról beszélünk, anyagát tekintve mész, víz és kvarchomok alkotja, a szerkezetében levő, pórusokba zárt levegő pedig biztosítja a hőszigetelést.

Az elemek többnyire 60 cm hosszúak és 20 cm magasak, a vastagságot választhatod szinte minden típusnál.

Az egyik legfontosabb adat, amit számításba kell vennünk, mielőtt választanánk, az a nyomószilárdság (N/mm2). Ördögi kör, hogy a tégla nagyobb teherbírásához több anyag kell, viszont minél nagyobb az anyag testsűrűsége, annál gyengébb a hőszigetelő képessége. Az Ytong tégla kifejezetten a hőszigetelésre lett kitalálva, így nyomószilárdsága nem nagy.

4 féle Ytong téglát különböztethetünk meg:

  • Ytong Start – ez a legnagyobb teherbírású, a sztenderd téglákhoz képest nyomószilárdsága itt már több mint a felét eléri. Ezt általában a lábazati fal és a homlokzati fal közé építik be hőhídmegszakító elemként.
  • Ytong Forte P4-0,6 – ez a típus szintén nagy teherbírású, a gyakori lyukacsos téglát már nagyjából 50%-ban képes megközelíteni teherbírás tekintetében.
  • Ytong Classic P2-0,5 - klasszikus típusú, nyomószilárdsága erősebb, mint a Lamba típusé. Egy közel 1,5 m széles fal nagyjából 90 t-át bír el.
  • Ytong Lambda P2-0,35 – itt a hőszigetelésre fektették a hangsúlyt, nyomószilárdsága a legalacsonyabb, utóbbit tekintve egy sztenderd tégláé 73%-al jobb.

Hőszigetelő képesség

Hőszigetelő képességét a „hővezetési tényező” mutatja meg, amelynek jele a lambda (λ). Jelen esetben ez az érték minél alacsonyabb, a szigetelőképessége annál jobb. Meg szokták adni a lambdán kívül az „U” értéket is, ami szintén ezt mutatja, csak annyi különbséggel, hogy a falvastagsághoz viszonyít, tehát a lambdával szemben ez nem az anyag, hanem a falazat szigetelőképességét adja meg.

Az „U” érték normál értéke 0,2-0,15 W/m2K körül van (2021-től a jogszabály szerint 0,24 /m2K), ezt úgy kaphatjuk meg, hogy a lambda értékét a fal vastagságával elosztjuk. A 4 típusnál az „U” értéke a következőképpen alakul:

  • Ytong Lambda - 0,27 W/m2K
  • Ytong Classic - 0,37 W/m2K
  • Ytong Forte - 0,45 W/m2K
  • Ytong Start – Fortéval egyező, de erősebb. Általában ezzel érdemes a falazat indítósorát építeni.

Az Ytong téglák egyik előnyét tehát a hőszigetelő képességük adja.

Előnyök és hátrányok

A hőszigetelés mellett több előnye is van, ha Ytong téglát használunk:

  • Egyszerű az építés vele, könnyűek a téglák
  • Megfelelő rakás esetén nincs szüksége belső vakolásra, elegendő csak glettelni
  • Sokkal kevesebb hulladék termelődik
  • Egyszerűen lehet benne vezetni a villanyszereléshez, gépészethez szükséges csöveket
  • Könnyű a vésése, faragása
  • Természetes páradiffúzió érhető el a Lambda típus által

Jöhet a „de”, nézzük a hátrányokat:

  • Már a tervezésnél erre kell alapozni kisebb szilárdsága miatt, statikailag több odafigyelést igényel
  • Az ablakoknál a parapetfalba több vasalatot kell elhelyezni
  • A falazás szaktudást és odafigyelést igényel, mivel ha az első sor nem jó, akkor a többi sornál nagyon ki fognak ütközni a hibák, és nehéz utólag korrigálni

Hogyan alakulnak az árak?

Az Ytong típustól függően akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a sima tégla. Több méretben kaphatóak, az árak pedig ezekkel arányosan változnak. Nagyságrendileg 1800-2700 Ft/db között vannak az árak.

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink