Powered by Smartsupp

Mikor lehet hőszigetelni?

Az otthonunk komfortjának és energiamegtakarításának kulcsa a megfelelő hőszigetelés. De mikor érdemes belevágni ebbe a fontos felújítási projektbe?

Melyik lehet a legjobb időpont a hőszigetelés elvégzésére Magyarországon? Egyáltalán számít-e, hogy mikor kezdünk neki. A válasz egyértelmű: nagyon is számít!

Az optimális száradási idő és hőmérséklet

Hőszigetelés során a hőszigetelő anyagoknak időre van szükségük ahhoz, hogy megfelelően tudjanak száradni és szilárdulni. Optimális esetben a legtöbb hőszigetelő anyagnak legalább 24-48 óra száradási időre van szüksége a kívánt hatékonyság eléréséhez.

Emellett a hőmérséklet is nagyon fontos tényező. Ideális esetben a külső hőmérséklet legalább 5-10°C fölött és 30°C alatt  kell, hogy legyen a hőszigetelés során és a száradási idő alatt. Az ettől eltérő hőmérséklet befolyásolhatja a száradási folyamatot, és ezáltal az eredmény minőségét is.

Hőszigetelés tavasszal és nyáron

Ezekben az évszakokban az időjárás kiszámíthatóbb és kevésbé változékony. Főként nyáron az alacsonyabb csapadék és a magasabb hőmérséklet lehetővé teszi, hogy az építőipari munkák zavartalanul folyjanak. Mivel a hőszigetelő anyagoknak megfelelően kell száradniuk, a nedvességmentes környezet előnyös a minőség szempontjából. A nagyon magas hőmérséklet viszont a száradási időt is befolyásolni tudja, és ha már 30 fok fölé megy a hőmérő higanyszála, akkor a frissen felvitt vakolatunk a túl gyors száradás miatt akár meg is repedhet.

Az optimális szezon, az ősz

Az ősz valószínűleg a legkedvezőbb évszak hőszigetelési szempontból. Az időjárás továbbra is meglehetősen stabil és enyhén hűvös, és ez ideális lehet a munkálatokhoz. Az őszi hőszigetelés megfelelő időtartama még lehetővé teszi, hogy a téli hideg beköszönte előtt elkészüljön a felújítás. Ha viszont úgy látjuk, hogy maguk a munkálatok olyan hosszú ideig is eltarthatnak, hogy már belecsúszunk velük a télbe, akkor inkább várjuk meg a tavaszt.

Amikor inkább ne: télen

Sokaknak éppen a tél közeledtével jut eszébe, hogy érdemes lenne befektetni a felújításba, és bár a téli hőszigetelés elméletben nem megoldhatatlan, mégis nagyon komoly kihívást jelenthet, és ezért azt javasoljuk, hogy azok, akik még nem szigetelték az otthonukat, várják meg a tavaszt. A száradási idő alatt ugyanis sem nappal, sem éjszaka nem lehet alacsonyabb sem a környezeti, sem az anyagokban vagy a kezelt felületekben létrejövő hőmérséklet 5 foknál, és télen erre ritkán van esély hosszabb időn át.

Bármelyik évszakot is választjuk, mindig fontos szakemberek tanácsait kérni. Ők segítenek eldönteni, hogy az adott időjárási viszonyok és az épület állapota alapján mikor lehet a legjobb időpont a hőszigetelésre. Ha segítségre lenne szükséged a jó döntéshez, a Hufbau Braunnál bármikor készséggel állunk rendelkezésedre!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink