Powered by Smartsupp

Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

Az egyik legfontosabb kérdés a hőszigetelés kapcsán, hogy milyen vastag szigetelésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük az optimális hatást. Egyáltalán számít-e az, hogy milyen vastagságú lapokat teszünk fel?

Egy hőszigeteléssel ellátott ház nemcsak kényelmes, de energiahatékony is. Ha úgy döntünk, hogy szigeteljük az otthonunkat, máris meghoztuk életünk egyik legfontosabb és legjövedelmezőbb döntését. De vajon milyen vastagságú hőszigetelésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük az optimális hatást?

Számít a vastagság?

Sokan úgy gondolják, hogy annál hatékonyabb és tartósabb a szigetelés, minél vastagabb. A válasz viszont nem ilyen egyszerű. Egyrészt minél vastagabb egy hőszigetelés, annál könnyebben sérül. Másrészt a szigetelés vastagságát és hatékonyságát több tényező is befolyásolhatja: ilyen például az épület típusa vagy a szerkezete, az éghajlati viszonyok, továbbá a felhasznált hőszigetelés anyaga és a felhasználás szakszerűsége is komoly szerepet játszik ebben a kérdésben.

Ettől függetlenül vannak bizonyos irányelvek, amelyek mentén elkezdhetünk kalkulálni. A két legfontosabb kérdés, hogy pontosan hova is szeretnénk a szigetelőlapokat felhelyezni, és hogy milyen szintű energiahatékonyságra vágyunk.

Általánosságban elmondható, hogy a falak és a tető esetében minél vastagabb a hőszigetelés, annál jobb a hővédelem, de ezek esetében sem kell túlzásba esni. A falaknál például egy 10-15 cm vastagságú EPS vagy kőzetgyapot hőszigetelés már érezhetően javítja az energetikai teljesítményt. A tetőnél viszont ennél vastagabb rétegek lehetnek szükségesek, és ugyanez igaz a padlásra és a födémre is. Ha ezeket szigeteljük, legalább 15-20 cm vastagságú hőszigetelést ajánlott alkalmaznunk, de az utóbbiaknál elmehetünk akár a 30 cm-es vastagságig is.

Nem minden a méret!

Sokan nem is gondolnak rá, de a hőveszteség szempontjából kiemelten fontosak a nyílászárók is. Nem mindegy, hogy milyen anyagból készültek, hogy milyen az állapotuk, és hogy milyen körülöttük a hőszigetelés. Az ablakok és ajtók környékén speciális hőszigetelő szalagokkal és anyagokkal lehet javítani a hőveszteséget.

Természetesen, amennyiben kimagasló energiahatékonyságra vágyunk, esetleg a hőveszteséget valóban minimalizálni akarjuk, a fentieknél sokkal vastagabb hőszigetelésre lesz szükségünk. A jó hír viszont az, hogy ha mégsem szeretnénk túl vastag falakat, ma már használhatunk grafitos hőszigetelő lapokat is, amik nemcsak kiváló hőszigetelők, de vékonyak is.

Bárhogy is választunk, mindig érdemes szakemberrel konzultálnunk, mielőtt konkrét vastagságot választunk. Az energetikai tanúsítvány készítői, az építési szakemberek, és főleg a Hufbau Braun munkatársai a legmegfelelőbb tanácsokkal láthatnak el minket. A megfelelő hőszigetelés nemcsak a komfortérzetünket növeli, hanem hosszú távon jelentős megtakarításokat is eredményezhet a rezsiköltségek terén.

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink