Powered by Smartsupp

Hogyan javítsuk ki a hőszigetelés hibáit, sérüléseit

Ami elromolhat, az el is romlik. De mit tehetünk akkor, ha pont a hőszigetelésünk az, ami sérült vagy hibás?

A homlokzati hőszigetelés fontos szerepet játszik otthonunk komfortjában és energiahatékonyságában. Azonban előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a hőszigetelés hibásan került fel vagy utólag sérüléseket szenvedett. Hogyan lehet helyreállítani és kijavítani a homlokzati hőszigetelés hibáit?

Hőhídak és sérülések kijavítása

Ha észrevesszük, hogy a homlokzat egyes területein hideg foltok vannak vagy a vakolat megrepedt, lehet, hogy hőhídak vagy sérülések keletkeztek. Ez gyakran a rosszul rögzített szigetelőanyag vagy a vakolatréteg hibájából, sérüléséből ered. Ilyenkor mindent, ami sérült (a vakolat, a lapok stb.), eltávolítunk, akár nagy mennyiségben is, majd az adott területen szakszerűen pótoljuk, lényegében újra elvégezzük a szigetelést.

Rögzítési problémák megoldása

Amennyiben a szigetelés néhány területe levált vagy meglazult, esetleg szemmel láthatóan elmozdultak már akár a szél hatására a felvitt táblák, annak oka valószínűleg a rosszul elvégzett rögzítés, a kevés ragasztóhasználat vagy elsősorban a rossz dübelezés lehet. Ilyenkor ellenőrizzük a szigetelőlapokat és a rögzítő anyagokat. Javítás esetén először is kezdjük azzal, hogy kiderítjük, maga a fogadófelület egyáltalán képes-e arra, hogy meg tudja tartani magát a szigetelést. Ha igen, akkor rögzítsük rá újra a laza részeket jól és kellő mennyiségben felhasznált dübelekkel, és győződjünk meg róla, hogy azok már megfelelően rögzítve vannak. Bár a javítás komoly többletkiadást jelenthet, főleg ha a leszakadó részeket már nem is tudjuk újrahasznosítani, de a rosszul rögzített lapok miatt a házunk hamar akár életveszélyessé is válhat, épp ezért ne késlekedjünk és spóroljunk a javítással!

Vakolatjavítás és újravakolás

Amennyiben „csak” a homlokzati vakolat sérült vagy repedt meg, a helyreállításhoz távolítsuk el a vakolatot részlegesen vagy teljesen. Alaposan tisztítsuk meg a felületet, majd használjunk megfelelő vakolatjavító anyagot a kijavításhoz. Végül vakoljuk a felületet úgy, hogy egységes és esztétikus legyen.

Ha nemcsak a vakolat, de alatta az üvegszövetháló is elkezd leválni, akkor valószínűleg a háló felhelyezése szakszerűtlenül lett elvégezve. Ilyenkor távolítsuk a vélhetőleg túl vékonyan felvitt ragasztóréteget a bele ágyazott hálóval együtt, és megfelelő vastagságban felvitt ragasztóval együtt végezzük el újra szakszerűen a hálózást is. Ha úgy látjuk, hogy a háló eltávolítása nem kivitelezhető a szigetelőlapok sérülése nélkül, úgy fent is hagyhatjuk a régit is, és arra rögzíthetjük az újat, persze kellő mennyiségű ragasztó használata mellett.

Szakember bevonása

Amennyiben a homlokzati hőszigetelés hibái nagyobbak vagy összetettebbek, érdemes szakember segítségét kérni. Egy tapasztalt szakember azonnal felismeri a problémákat, és megfelelő megoldásokat javasol.

Időben felismerve és helyreállítva a homlokzati hőszigetelés hibáit és sérüléseit, biztosíthatjuk, hogy otthonunk még hosszú ideig komfortos és időtálló legyen. Ne feledd, ha kérdésed van, vagy szakértői tanácsra van szükséged, fordulj hozzánk, a Hufbau Braun munkatársaihoz bizalommal! És ha minőségi anyagokat szeretnél használni a felújításhoz, látogass el a webáruházunkba!

Ajánlatkérés

Újdonságok első kézből

További cikkeink

Aktuális burkolattrendek

Aktuális burkolattrendek - cikk a Fehérvár Magazinból, rólunk!
Tovább a bejegyzéshez

Vizesedik a fal? Ezek az okok és a megoldások!

Mit tegyünk, ha vizesedik a fal? Egyáltalán, hogyan vehetjük észre időben, hogy problémák lehetnek a ház vízszigetelésével? Mi okozza a problémát – és főleg: hogyan gátolhatjuk meg a fal vizesedését? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat...
Tovább a bejegyzéshez

Falazóábécé, avagy hogyan rakjunk téglafalat

Oké, manapság kevesen rakják maguknak a ház falait, a kőművesek azért általában jobbak szoktak lenni a megrendelőknél. Ettől függetlenül annak is fontos tudnia, hogyan kell ezt csinálni...
Tovább a bejegyzéshez
További bejegyzéseink